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5.2 PART 5.2 — PROTOCOL ON THE USE OF 

RESOURCES BY MEMBERS 
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5.2 – 16 SURGERIES 

5.2 – 17 GENERAL 

5.2 – 18 INTELLECTUAL PROPERTY 

5.2 – 19 INTERPRETATION AND ADVICE 

 

5.2 – 1 INTRODUCTION 

The Council has the power to provide facilities that assist elected Members in discharging their 

role as Members of the Council. 

 

You are bound to comply with the Code of Conduct. This includes the requirement at paragraph 

5.1 – 5.8 to abide by this Protocol. You must when using or authorising the use by others of the 

resources of the Authority: 

 

(a) Act in accordance with your Council’s reasonable requirements. 

 

(b) Ensure that any such resources are not used improperly for political purposes (including 
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party political purposes). 

 

The purpose of this Protocol is to clarify the requirements of the Code of Conduct and provide 

guidance to you in the use of the services and equipment provided by the Authority during your 

term of office.  After that term of office has ended, you must return forthwith to the Authority 

anything that you still retain which belongs to the Authority and which had been provided to 

you for use as a councillor. 

 

In observing this Protocol you must be mindful of your general obligations under the Code of 

Conduct, including the requirements in respect of confidential/exempt information. You must 

also be aware of the duties placed upon both councillors and officers under the law (such as 

not to misconduct oneself in public office as that can result in a criminal conviction). The 

Authority will ensure that there is compliance with section 58 of the Equality Act 2010 (‘Official 

business of members’) in the provision of facilities.  

 

5.2 – 2 MEANING OF POLITICAL PURPOSES 

Facilities provided at public expense to assist elected Members in discharging their role as 

Members of the Council shall not be used for political group or party political purposes. Public 

funds cannot be used to support any activity which, in whole or in part, is designed to affect 

public support for a political party. Exceptions are where the Authority is discharging its 

statutory functions (e.g. under Part VA of the Local Government Act 1972) to afford public 

access to meetings and certain documents, or where the Authority has appointed a political 

assistant under section 9 of the Local Government and Housing Act 1989 (‘assistants to 

political groups’). 

 

This requires you to have at all times a clear understanding of and demarcation of your role of 

an elected member of the Council from with your other role as a party political activist seeking 

support for electoral advantage. It also necessitates comprehension of the different roles that 

officers undertake. In particular, the point in time when officers can and cannot assist in policy 

matters needs to be clarified. 

 

A member of a local authority occupies a position of trust. He/she is one of those individuals 

entrusted by Parliament and the electorate with making decisions, and with deploying 

resources, contributed by others, to their best effect. As a person holding such a position of 

public trust, a member of a local authority has an obligation to act lawfully, carefully, 

reasonably and with a due regard to the interests of those required to fund the authority's 

activities. That trust imposes a duty on a member to ensure that, so far as he/she reasonably 

can, the local authority of which he/she is an elected member acts reasonably and complies 
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with the law. For example, section 2 of the Local Government Act 1986 imposes a complete 

ban on using public funds for party political publicity. An elected member therefore cannot use 

public funds (include the cost of officer time) for ulterior purposes. Officers can be used to 

undertake official Authority business but not for improper purposes. 

 

There is also a distinction between ‘political groups’ and ‘political parties’. A ‘political group’ is 

legally recognised in the Local Government and Housing Act 1989 and associated regulations.  

A political group is a collection of at least two Councillors who have duly declared their 

Membership of the group to the Council’s Proper Officer. The Council has a duty to give effect 

to the nomination wishes of the Group in, for example, allocating seats on Committees where 

the political balance rules apply.  A political group meets regularly to consider forthcoming 

Authority business and decide the group’s position on policy matters.  At least part of the work 

of political groups can therefore be regarded as facilitating, or being conducive to, the 

discharge of the functions of the Authority. It is, however, no part of an officer’s role to help 

formulate the policies of political groups unless such activities form part of and are undertaken by 

an assistant to a political group appointed under section 9 of the Local Government and Housing 

Act 1989.  

 
Political parties are separate from, although allied to, political groups. Their main purpose is to 

campaign and fight local and national elections and their Membership is much wider than local 

Councillors. Councillors are normally members of a political party. Political parties can be 

organised at ward, constituency or district level. They are not directly concerned with 

facilitating, or being conducive to, the discharge of the functions of the Authority. 

 

Other than in those cases where arrangements have been made for an officer to discharge a 

local authority's functions or where he/she has specific statutory tasks to perform, the job of an 

officer is to give advice to members and to the local authority, its executives, its committees 

and sub-committees and to other officers. It is also to carry out the local authority's work under 

the direction and control of the authority, its executive, its committees and sub-committees and 

any other person to whom authority in that respect may have been properly delegated. Senior 

officers occupy a position of trust.  

 

As was said in paragraph 6.135 of the "Report on the Conduct of Local Authority Business" 

(the ‘Widdicombe Report’ Cmnd 9797), in their capacity as advisers, officers "are responsible 

for ensuring that the council and its committees are informed of the facts, the law and all other 

relevant considerations before they make decisions. They are also responsible for proposing, 

and advising on, policy options." Officers called upon to provide information, to advise or to 

help formulate advice, owe a duty to discharge those responsibilities with reasonable care. 

This is a duty which they owe to the local authority as a whole, not to any political group which 
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may for the time being constitute a majority. Failure to discharge this duty, for example by 

withholding or misrepresenting material information, is misconduct. It would be misconduct for 

an officer to remain silent or otherwise inactive if a failure to report or otherwise disclose 

information may prejudice the authority in whose interests he/she is required to act.  

 

It is not part of the responsibility of any officer to do that which a majority or any other group of 

members or any individual member may prefer the local authority to do (save where that 

preference has been lawfully adopted as the policy of the local authority at a properly 

convened meeting or otherwise pursuant to the exercise of proper authority e.g. delegated 

authority) or to frame any information or advice that the officer may provide to members to 

facilitate the achievement of any such preference. He/she is not the servant or agent of such a 

group of members or of an individual member. An officer's duty to provide information and 

advice is to be exercised impartially, independently of any member's preference and in the 

interests of the local authority whose servant he/she is. An officer fails in his/her duty if he/she 

acts otherwise. 

 

For the purposes of the Code of Conduct, therefore, the use of the Authority’s resources for 

political purposes has to be restricted to services associated with the operation of the 

Authority’s political groups, not political parties.  Support for political groups, which is primarily 

carried out by Group Secretaries, is restricted to photocopying, collating and distributing 

reports for, and arranging, Group meetings.  Group Secretaries may not carry out any political 

activities during their hours of employment by the Council and the written consent of the 

Authority shall be required under the Authority’s Code of Conduct for Officers to carry out any 

outside work, paid or unpaid, if their official duties overlap in some way with their proposed 

work, if it causes a conflict of interest, or if it makes use of material to which they have access 

by virtue of their position. 

 

Councillors must not ask, or put any obligation on secretarial staff or other officers to assist 

with, any personal or party-political matter or any matter that is not related to Council business.  

Use of secretarial services on behalf of community or voluntary groups with which Members 

may be connected is not permitted. 

 

5.2 – 3 IT EQUIPMENT 

Laptops are available to all Amber Valley Borough Councillors upon request. However, the 

following criteria will apply to their usage. 

 

They are provided to you to use: 
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(a) At home to facilitate your performance as a Councillor and for activities which facilitate 

the carrying out of the Authority’s functions. 

(b) For accessing agenda/reports etc at meetings.  

 

Laptops shall only be used for the official business of the Authority. 

No other person may use the laptop.   If it requires servicing or repairing etc., please return it to 
the IT Operations and Support Manager. 
 

The Authority is prohibited from publishing any material of a party political nature. You may not 

use the laptop for canvassing by or on behalf of a political party. 

It is generally considered unacceptable for you to use the laptop for volume mailings. 

 

No software may be installed without the express permission of the IT Operations and Support 

Manager. 

 

The copying of licensed software and data, use, or possession, of unlicensed copies or 

‘pirated’ versions of software is illegal and, therefore, expressly prohibited. 

 

The laptop must not be used in any way that is illegal or that could bring the Council into 

disrepute. 

 

If you have a laptop, you will be registered as a data controller under the Data Protection Act. 

You must comply with the Council’s Data Protection Policy and ensure that personal data is 

held securely. 

 

You must return the laptop to the IT Operations and Support Section  

 

(a)  every three months for the Officers to give the laptop a health check and make sure 

that the applications are up to date and/or  

(b)  when requested in writing to do so. 

 

Should it be discovered or suspected that there has been illegal or inappropriate use of any 

laptop supplied to you by the Authority, the matter will be reported to the Monitoring Officer 

and where relevant the Police. 

 

5.2 – 4 ELECTION PUBLICITY 

Guidance issued by the Monitoring Officer regarding the use of Authority resources in 

connection with publicity during an election period, shall be observed by you during the period 

of the election or referendum to which the guidance applies. 
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5.2 – 5 PERSONAL COMPUTERS SUPPLIED IN POLITICAL GROUP ROOMS 

Personal computers are available in the political group rooms. These are provided solely for 

your use as an Amber Valley Borough Councillor and should not be used for 

private/commercial business or party political purposes. 

 

 

5.2 – 6 MAIL AND INTERNET ACCESS 

In observing the requirements of Paragraphs 5.2 – 3 (‘IT Equipment’) and 5.2 – 4 (‘Election 

Publicity’) of this Protocol, you shall ensure that the Authority’s policies on the use of e-mail 

and internet access are adhered to. These policies are separate to this Protocol and will be 

supplied upon the issue of IT equipment or when you are given access to such equipment. 

 

5.2 – 7 PHOTOCOPIERS 

You will have access to photocopying facilities in your Group Rooms at the Town Hall for use in 

connection with your role as a Councillor. Photocopiers must not be used for producing political 

material. 

 

5.2 – 8 GENERAL STATIONERY 

General stationery (letterheads, compliment slips, etc.) are provided solely for your use as an 

Amber Valley Borough Councillor. The Authority will not supply paper and consumables for 

printers, etc. used away from the Town Hall. 

 

5.2 – 9 CORRESPONDENCE 

Councillor headed paper must always be used. You must not use other Council headed paper 

under any circumstances. 

 

Correspondence should be for the purpose of providing a response or factual information and 

be for no other purpose. 

 

Correspondence must not refer to political purposes nor contain information which could be 

deemed to be libellous. 

 

Correspondence must not commit the Council to entering any contractual obligation or other 

legal commitment. 

When writing to the Authority in a personal capacity, or where you have a pecuniary, prejudicial 

or personal interest, you must not use Councillor headed paper. 
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You should consider the purpose behind the document or piece of correspondence. If the 

purpose is to boost party political support for a Member, group of Members or political party, 

then any use will be seen to be political and neither Council or headed paper nor paper 

belonging to the Council should be used. 

 

Paper provided by or bearing the header of a Councillor must not be used in the following situations: 

■ When making a request for fellow Members of a political group to meet to discuss a 

particular issue/priority 

■ For the purpose of raising votes or advancing party aims in an electoral issue 

■ For correspondence promoting a policy of a political group where that policy has not 

become Council policy 

■ Correspondence may be received by Members who are the leaders of their respective 

political groups. Such correspondence may either be forwarded to that Member in their 

capacity as a ward Member or as leader of a particular group. Members will need to 

consider the purpose of such correspondence in determining whether it is appropriate 

for the Member to reply as a ward Member on Councillor headed paper, or to respond 

on a political group’s paper in that individual’s role as group leader. 

 

5.2 – 10 POSTAGE 

Basic allowance is intended to cover incidental costs such as postage. Group correspondence 

must not be sent through the Council’s post.  

 

Correspondence from the Mayor, Leader of the Council and Cabinet Members relating to the 

functions of the Authority may be sent as part of the Authority’s post. 

 

5.2 – 11 MOBILE PHONES 

Mobile phones are made available for all Cabinet Members and the Leader of the Council and 

the Leader of the Minority Group to use for Authority purposes. Copies of itemised bills shall be 

provided to the Authority in order to check that such phones are only used for Authority 

purposes. 

 

5.2 – 12 ACCESS TO THE TOWN HALL AND GROUP ROOMS 

When you enter or leave the Town Hall you must use your key fob on every occasion. 

 

Each political group is allocated a Group Room. Group Rooms are provided with a telephone, 

computer, photocopier and other equipment. These facilities and equipment, and other meeting 

rooms at the Town Hall/Central Headquarters, must not be used for unauthorised purposes.  

Other than for Group Meetings, the holding of political meetings in the Town Hall/Central 
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Headquarters for political purposes is expressly prohibited. 

 

5.2 – 13 SAFETY AND PROTECTIVE CLOTHING 

 

Members of the Planning Board will be provided with appropriate safety/protective clothing 

prior to them attending site visits.  Such clothing should be returned immediately after the site 

visit. 

 

Members may be provided with safety/protective clothing for the duration of their membership 

of the Council if, following an appropriate risk assessment, it is considered necessary.   

 

Upon cessation of office, such clothing shall be returned to the Council unless express written 

consent is given (by a duly authorised officer) to retain that clothing. 

 

5.2 – 14 CAR PARK PASSES 

You are entitled to receive a car park pass to assist you in the conduct of your duties as an 

elected member of the Council. However, these passes are issued for your sole use in the 

course of undertaking Authority business and must not be used for any other purpose. 

 

5.2 – 15 MAYORAL CAR AND CHAIN OF OFFICE 

The Mayoral car is provided by the Council for use for official functions attended by the Mayor 

or Mayoress/Consort and/or Deputy Mayor both within and outside the Borough where the 

Civic Links Officer considers it appropriate. All vehicle bookings are done by the Civic Links 

Officer. 

 

The car shall not be used for purposes that are not connected with any Authority function or 

business which would be classed as private and personal matters. Wherever possible the 

Mayor, Mayoress/Consort and/or Deputy Mayor shall use their own transport. 

 

The Mayor, Mayoress/Consort and/or Deputy Mayor shall at all times ensure that the Chain of 

Office is kept safe. 

 

5.2 – 16 SURGERIES 

The Authority will arrange and meet the cost of booking the accommodation and advertising of 

Members’ surgeries. Posters will also be provided on request. Surgeries must not be 

advertised or promoted as political events. 
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5.2 – 17 GENERAL 

Unless stated otherwise, all equipment issued to elected Members remains the property of the 

Authority and must be returned immediately to the Authority upon the cessation of a Member’s 

period of office. 

 

Misuse of any Authority service or item of equipment may amount to a breach of the Code of 

Conduct. 

 

5.2 – 18 INTELLECTUAL PROPERTY 

The names, images, coat of arms and logos identifying the Borough Council are proprietary 

marks of the Borough Council. Copying of the Council’s logos, Coat of Arms etc. or any other 

third party logos including those accessed via the Council’s website is not permitted without the 

prior written approval from the relevant copyright owner. Requests for permission to use the 

names, images, Coat of Arms and logos identifying the Council must be submitted in writing to 

the Chief Executive. The written request must outline how and why you wish to use the logos 

etc. 

 

5.2 – 19 INTERPRETATION AND ADVICE 

For the avoidance of any doubt, the receipt of communications in any form (e.g. incoming 

telephone calls, emails, post and faxes, etc.) and which may be of a political nature cannot be 

prohibited and clearly fall outside this Protocol.  However, you should not promote the use of 

your Council e-mail address for political purposes. 

 

If you need information or advice on any of the items contained in this protocol, please contact 

the Monitoring Officer on 01773 841397. 


